Griekse Y – De 20e letter in het Griekse alfabet

De Griekse Y word ook wel Ypsilon of i-grec genoemd.

Waarom noemen we deze letter de ‘Griekse y’ of de ‘i-grec’

De Romeinen hebben de letter overgenomen uit het Griekse alfabet. De ‘y’ (of ypsilon) gaf een Griekse klank weer die in het Latijns er nog niet was. Het vermoeden is dat de letter klok zoals bij ons de ‘uu’ klinkt. De letter ‘y’ werd eerder door de Romeinen gebruikt om Griekse woorden, welke van het Grieks geleend zijn, te schrijven waarin hij voorkwam. Ook onns alfabet is van het Romeinse alfabet afgeleid.

In het Middelnederlands werd de ‘y’ vaak gebruikt als variant van de ‘ij’, vandaar de benaming ‘Griekse ij’. De ‘ij’ en ‘y’ werden destijds nog uitgesproken als een lange ‘i’. Het Frans daarentegen kende geen ‘ij’. Voor hen was de letter ‘y’ uitwisselbaar met de ‘i’. En ‘i-grec’ is Frans voor ‘Griekse i’.

Griekse y in het alfabet
Grieks alfabet

De letter Y is de 25e letter in het hedendaagse Latijnse alfabet. De Romeinen ontleenden de Y direct aan de Griekse letter ypsilon, die evenals de F, U, V en W is voortgekomen uit de Semitische letter wâw.

Puzzelwoorden met een Y

De Y is een letter welke in puzzelspelletjes als Wordfeud en Scrabble een hoge letterwaarde heeft omdat er niet zo heel veel woorden met een y zijn.

Handige puzzelwoorden zijn bijvoorbeeld:

  • Yup
  • Yo
  • Yam
  • Yel

Puzzelwoorden met veel punten, maar minder makkelijk te leggen door het aantal letters:

  • Yoghurtsmaak
  • Yoghurtdrank

Woorden met een Griekse Y

Voor een compleet overzicht van woorden met een Griekse Y kijkt dan op de overzichts pagina. Hier staat alle woorden welke geaccepteerd worden in de allerhande puzzelspelletjes waar de Y in voorkomt, tot max 8 letters.